2021-03-02 11:31:29• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében forgatta legújabb videóklipjét BIAM

Fotók: BIAM
Fotók: BIAM

Közel három héttel ezelőtt került fel a legnépszerűbb videómegosztó portálra a BIAM néven ismertté vált magyarországi rapper legújabb klipje, mely számunkra már csak azért is izgalmas lehet, mert a képsorokat épp itt, Szatmár megyében rögzítették. De hogyan esett a választás pont Szatmár megyére? Milyen élmény volt itt forgatni? Többek között erről is mesélt a Szatmár.ro-nak az előadó, Tar Barnabás.

BIAM, ki jelenleg a magyarországi Garage Productions zenei kiadó tagjaként működik, 14-15 éves kora óta foglalkozik szövegeléssel, s elsősorban a rap, hip-hop és trap vonalon mozgolódik. Neve a műfaj iránt érdeklődőknek már ismerős lehet, hiszen közel 10 évig a Nevenincs formáció tagjaként tevékenykedett, viszont most minden erejével azon van, hogy szóló előadóként is egyre többen megismerjék és e formában is sikerüljön érvényesülnie. Saját bevallása szerint jelenleg jobban érzi így magát, jobban ki tud teljesedni, ám mivel a viszony továbbra is baráti maradt a tagok között, nem zárja ki azt sem, hogy a későbbiekben lesznek még közös zenék.


Akik követik BIAM közösségi felületeit, biztosan észrevették, hogy az elmúlt időszakban az Instagramon elérhető IGTV adta lehetőséggel is kísérletezett, azaz rövidebb, egyszerűbb videókkal, de nagyobb rendszerességgel jelentkezett. „Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam ezzel kapcsolatban, amit ezúton is köszönök, de rá kellett jönnöm, hogy ezek a mini videók nem elégítik ki a saját igényeimet. Imádom ezt csinálni, az elejétől a végéig, egy év után viszont egyértelművé vált, hogy a nagy kerek egészhez hozzátartozik egy tisztességes videóklip is” – mesélte érdeklődésünkre BIAM.


A rapper tehát a klipek mellett tette le a voksát, s ennek egyik legfrissebb eredménye a Ghetto Panoráma című számhoz készült videó, melynek forgatási helyszíne bizony Szatmár megye és maga Szatmárnémeti volt. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a potenciális helyszín keresése közben hogyan esett BIAM választása épp Szatmár megyére.


„Én Magyarországon születtem, de mivel édesanyám Kökényesedről származik, én is rengeteg időt töltöttem itt gyerekkoromtól kezdve. Nagyszülők, unokatestvérek, tulajdonképpen az egész anyai ág itt él a megyében. Sőt most már a civil munkámból adódóan is sokat járok ide. Alapvetően lokálpatrióta vagyok, s attól függetlenül, hogy nem itt születtem, teljes mértékben az otthonomnak tekintem Szatmárt is. A nagyszülői házba mikor belépek, meg van az a „haza értem” érzés. Nagyjából egy évvel ezelőtt a petei átkelőnél, a pénzváltónál egy fél lábú, vélhetően hajléktalan férfi kéregetett. Tisztán itt van előttem a kép, akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy készítek egy ilyen témájú dalt. Nyilván a világban mindenhol van szegénység, de mivel az ötlet itt született, így a videót is úgy éreztem jónak, hogy itt vesszük fel” – ismertette a döntés hátterét BIAM.



Mint elmesélte, a helyszínek felkutatásában családtagok és barátok segítették, bár ezek többségét ő maga is jól ismerte. Abban pedig, hogy a helyi, mélyszegénységben élő közösségek ilyen nyitottan álltak a dologhoz, nagy szerepe volt a csedregi roma pártot erősítő Bogár Franciscnak is.


„Őszintén szólva sokkoló, felháborító, hogy 2021-ben az Európai Unióban emberek ilyen körülmények közt élnek. Elsőre volt egy kis bizalmatlanság, de mivel a már fent említett úriemberrel együtt érkeztünk, aki rendszeres támogatója a közösségnek, így hamar megnyíltak és elkezdtek a problémáikról mesélni. Se víz, se áram, se fűtés, semmi. Csak ígéretek, amikkel már tele van a padlás. Csak ismételni tudom magam, sokkoltak a körülmények” – mondta el BIAM azon kérdésünkre, hogy milyen élmény volt e marginalizált közösségben élőkkel forgatni.


Noha maga BIAM sosem élt ilyen szintű szegénységben, viszont közelről ismeri ennek minden nyűgét-baját, ezért úgy gondolta, hitelesen szövegbe is tudja azt önteni. „Ez egy összetett dal, de én nem az az előadó vagyok, aki nyakatekert költői képekben mondja el, amit közölni akar, nem is tudnék és nem is akarok így fogalmazni, sokkal közelebb áll hozzám ez a nyers stílus. A dal részben egy társadalmi csoport életkörülményeit mutatja be, részben pedig a saját múltamból, jelenemből merít. Próbáltam a dalon keresztül támogatni azokat, akik megérdemlik, és támadni azokat, akik erre szintén rászolgáltak. A hatósággal például nem vagyunk egymással igazán kibékülve, így ők is kaptak egy sort, de ezzel kapcsolatban többet nem is mondanék inkább idézek a dalból: hidd el jó emberek vagyunk tesó, de nem szentek” – mesélte nevetve.


 


Az említett dal egyébként BIAM idei évre tervezett nagylemezének címadó dala is egyben. Ezzel kapcsolatban a rapper elmondta, témáját tekintve nem a Ghetto Panorámában feldolgozottak közé épül fel a teljes album, viszont a hangzásvilág egységes lesz. Lesznek vidámabb dalok is értelemszerűen, de BIAM saját bevallása szerint a borúsabb vonalon otthonosabban mozog. „Szerintem elég erősek lesznek a témák: árulás, kitartás, munka, remény, pénz, nők, szerelem, drogok, meg hát hip-hop előadóként lesz egy kis önfényezés is” – teszi hozzá nevetve. Noha a nagylemezre még egy kicsit várniuk kell az érdeklődőknek, BIAM azt azonban már elárulta szerkesztőségünknek, hogy a NevenincsOfficial YouTube-csatornára már március 21-én felkerül egy újabb klip is.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: